Kuchnia

Drożdżowe wypieki

bułeczki maślane
570g mąki pszennej (typ 480)
24g drożdży świeżych lub 12g drożdży instant
175ml mleka + 10ml do drożdży
85g miękkiego masła
4 łyżeczki cukru
2 jajka
1 żółtko
łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w 10ml letniego mleka.
Do miski wsypać mąkę. Dodać masło, cukier, 2 jajka, sól, 175ml letniego mleka i rozpuszczone drożdże. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać przez parę minut. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić, podsypać odrobiną mąki.
Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą, na to ściereczkę i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto ponownie wyrobić.
Uformować z ciasta wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować bułeczkę.
Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1godz.
Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 190°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation