Kuchnia

obiad

1. Mielone z Buraczkiem
Smaczne kotlety z mięsa mielonego, które znikają ze stołu w kilka chwil. Takie kotlety podasz bez konieczności podania dodatku, dodatek znajdziesz w środku kotleta. Kotlety wykonane według tego przepisu są smaczne, sycące, a także z całą pewnością będą smakowały całej rodzinie.
7 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 2 duże buraki
• 1 opakowanie mozzarelli
• 1 jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• Sól
• 1 łyżka majeranku
• ½ łyżeczki octu
• ½ łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekłam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, bułkę tartą, majeranek, paprykę ostrą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Robie duże kotlety, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kotlecie robię szklanką otwór. Piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
2. Buraki obieram, myję, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Po ugotowaniu ścieram na tarce o małych oczkach, przekładam do rondelka, dodaję cukier, sól, oraz ocet i gotuję.
3. Po ugotowaniu napełniam każdy otwór w upieczonych kotletach.
4. Ser mozzarellę kroję w plasterki i układam na burakach.
5. Zapiekam w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation