Kuchnia

ciasta

Drożdżowy kulebiak z kapustą, grzybami i boczkiem

Składniki :
kapusta kiszona [najlepiej z marchewką]
kubek suszonych grzybków
5 ziel angielskich, 5 liści laurowych, sól, pieprz, 2 kostki rosołowe mięsne
wędzony boczek
1 rozbełtane jajko
ciasto drożdżowe [swojej roboty z dodatkiem majeranku]


Wykonanie :
Boczek pokroić w dowolne kawałki [raczej drobno] i usmażyć na rumiano tak, by wytopić większość tłuszczu.
Grzybki zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut po czym zalać nimi boczek.
Kapustę posiekać i dodać do boczku z grzybami.
Wrzucić przyprawy i doprawić do smaku całość.
Dusić 30 minut i na koniec odparować płyn [porządnie].
Z ciasta rozwałkować kilka placków po czym nakładać na każdy placek farsz i zaklejać jak pierogi.
Wierzch posmarować jajkiem i piec tak długo, aż ciasto będzie gotowe.
Ilość składników jest dowolna – ilość ciasta tym większa, im większa ilość farszu.

zrodlo http://penelope.nstrefa.pl/?p=5324
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation