Kuchnia

wypieki

Zimtsterne

Składniki:
400 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
250 g cukru pudru
3 białka (z jajka rozmiaru M)
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
W misce wymieszać migdały z cynamonem.
Dwa białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 150 g cukru pudru.
Dodać migdały z cynamonem i całość wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu zagnieść rękami. (Ciasto jest lekko klejące).
Ciasto rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie na grubość ok. 1 cm. (Ciasto można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej).
Z ciasta wykrawać foremką gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę można od czasu do czasu zanurzyć w cukrze pudrze, aby ciasto się do niej nie kleiło. (Foremka powinna być nieduża. Moja ma 4 cm średnicy. Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Pozostałe białko ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 100 g cukru pudru. Ubitą masą bezową posmarować grubo i równomiernie gwiazdki przy pomocy pędzelka.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 12- 15 minut w temperaturze 150°C (termoobieg 140°C) na dolnej szynie piekarnika. (Beza na wierzchu powinna pozostać biała).
Ciasteczka po ostygnięciu przechowywać w puszce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation