Kuchnia

Rybki

Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, obłóż dookoła kawałkami pokrojonych surowych ziemniaków, posyp je solą i ziołami. Do całości dodaj warzywa według uznania, może to być np.: marchew, brokuły, kalafior, groszek, papryka, fasolka (może być gotowa mieszanka warzywna z mrożonki). Wymieszaj warzywa z ziemniakami i polej wszystko oliwą z oliwek.
Jeśli ktoś potrzebuje trochę wzbogacić treść zapiekanki można polać ja sosem z mleka i roztrzepanego jajka z dodatkiem pieprzu, oczywiście wtedy bez polewania oliwą z oliwek. Można polać całość słodką, 18-to procentową śmietanką do zup i sosów z roztrzepanym jajkiem (wersja full wypas), wtedy zapiekanka podczas pieczenia świetnie spaja się w jedną masę, przypominającą lasagne, zaś ryba staje się super soczysta i delikatna.
Wybierz swoją wersje polewy, przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i zapiecz w temperaturze 180 C przez około 30 – 40 min. Przed podaniem polecam skropić rybę sokiem z cytryny, jej cząstki można także podać obok dania na talerzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation