Kuchnia
Ciasta
Dyniowy sernik z gruszkami i kruszonką
Jeśli lubicie różne smaki i tekstury podczas jedzenia słodkości to będzie coś dla Was.
Kruchy spód, wilgotna, kremowa masa serowa z dodatkiem dyni, słodkie i miękkie gruszki oraz lekko słona, chrupiąca skorupka na wierzchu. :)
Spód
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
120g masła
duże żółtko
szczypta soli
ewentualnie łyżka zimnej wody gdyby ciasto nie chciało dobrze się związać
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz masło.
Rozetrzeć je w dłoniach, aż do powstania okruchów.
Wlać żółtko i zagnieść ciasto, gdyby nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę lub dwie wody.
Ciasto schłodzić 20 minut w lodówce.
Rozwałkować podsypując delikatnie mąką i wyłożyć nim dno oraz boki tortownicy o średnicy 23-24cm.
Przykryć folią aluminiową(tak aby dotykała ona bezpośrednio ciasta - zapobiegnie to zapadnięciu się boków do środka), wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika, podpiekać 25 minut, w tym czasie przygotować masę serową.
Dyniowa masa serowa
Składniki:
650g mielonego twarogu(użyłem z kubełka)
250g dyniowego puree
250g słodzonego mleka skondensowanego
1/3-1/2 szklanki cukru*
4 jajka
1/3 łyżeczki cynamonu
1/5 łyżeczki imbiru
łyżka mąki pszennej**
łyżka mąki ziemniaczanej**
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę - nie robić tego zbyt długo, aby zbytnio się nie napowietrzyła.
Na podpieczony spód wylać masę serową, piec 20 minut w niezmienionej temperaturze. W tym czasie przygotować kruszonkę oraz gruszki.
Kruszonka
Składniki:
120g mąki
60g masła
1/3 łyżeczki soli
80g cukru
Masło rozetrzeć z pozostałymi składnikami na okruchy.
Dodatkowo:
2 duże gruszki pokrojone w 0,5-1cm plastry
Po ok. 20-25 minutach delikatnie wysunąć sernik z piekarnika, rozłożyć na jego wierzchu pokrojone gruszki i rozsypać kruszonkę.
Kontynuować pieczenie przez godzinę lub aż kruszonka nie nabierze złotego koloru.
Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach, a gdy będzie miało temperaturę pokojową schłodzić je przez kilka godzin(najlepiej całą noc) w lodówce.
* - ilość wedle uznania, proponuję spróbować masy przed dodaniem jaj(jeśli ktoś ma opory przed surowizną ;) ) i ocenić stan "słodyczy"
** - tu znów proponuje swoim okiem ocenić ilość potrzebnej mąki. Wszystko zależy od tego jakiego sera użyjecie, jeśli będzie on z tych bardzo rzadkich wiadomo, że mąka się przyda, a jeśli z tych zwartych może okazać się wcale niepotrzebna
MjllMTFiMjY6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc289SgApBw0DJW9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDD8/DCMhDysUdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDxMdEGJ5F3plN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAlqND4rPTcde2YAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3cZNlJqQXAzXit7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHElxX3IOaSkQaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdBQVKT2AaMTwvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8JJk9eHWBABGVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA07MwAaJFgraWw9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFwMSB3ViATl1Ai81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllyWyQWKwg+AHo6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQpmIUZTAhp3d3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVweEEqLQVOfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F2ssNgBydx83TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=