Kuchnia

Pieczywo

Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz

SKŁADNIKI:

1 opakowanie drożdży instant (7g),
500g mąki pszennej typ 650,
1 jajko,
1 łyżeczka soli,
1 szklanka mleka,
25g masła,

DODATKOWO:

Mleko do posmarowania bułeczek,

Do posypania bułeczek: sezam, siemię lniane, mak, pestki dyni/słonecznika

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Bułeczki przygotowujemy wieczorem.

Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy. Dodajemy mleko, suche drożdże i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i zagniatamy je kilka minut. Powinno być miękkie i elastyczne.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 12 części ( po około 72g każda) i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce w pewnych odstępach od siebie. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc do lodówki na dolną półkę.

Rano piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Bułeczki wyjmujemy z lodówki i smarujemy mlekiem. Posypujemy je makiem, sezamem, siemieniem lub ziarnami. Pieczemy około 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation