Kuchnia

Sałatki

Przepisy Magdy Gessler - wielkanocna sałata z botwinką -Przepisy kulinarne - przepis
Oczyść i pokrój botwinkę. Młode buraczki umyj i obgotuj w posolonym wrzątku (2 minuty). Przekrój na połówki. Sałaty umyj osusz.
Na patelni rozpuść cukier, podsmaż w nim orzechy, aż cukier się skarmelizuje i oblepi orzechy. Wymieszaj sałaty z botwinką i buraczkami. 

Przygotuj sos: ubij żółtko z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i solą. Dodaj oliwę, cały czas ubijając trzepaczką, na końcu wlej ocet. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Tuż przed podaniem wymieszaj sałatę z sosem, posyp pokruszonym serem i posyp uprażonymi orzechami.

Więcej wielkanocnych przepisów
Magdy Gessler dla Polki.pl

Jaja w sosie musztardowym Pasztet z dziczyzny Mazurek pomarańczowy Baba ponczowa topiona Jaja po polsku
Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

sałata roszponka
rukiew wodna
rzeżucha
botwina
orzechy włoskie
cukier brązowy

corner1corner2
Tego potrzebujesz:

roszponka, rukiew widna, rzeżucha: po 200 g

botwinka z buraczkami czerwona i żółta: pęczek

300 g koziego twarogu
200 g orzechów włoskich lub pecan
200 g 
cukru brązowego
150 ml
 oliwy z oliwek
50 ml octu jabłkowego

1 żółtko 

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka miodu gryczanego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól, pieprz do smaku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation