Kuchnia

Boze Narodzenie

Piernik Ewy Wachowicz

Składniki ciasta:

250 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
3 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy piernikowej
szczypta zmielonych goździków
1 szklanka mleka
3 jajka
2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być zwykła pszenna)*
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
300-400 g bakalii (u mnie rodzynki i żurawina) + łyżka mąki ziemniaczanej do obsypania bakalii
Polewa:

1 tabliczka czekolady (u mnie mleczna)
3-4 łyżki kremówki
1 łyżka masła
Wykonanie:

Piernik. Formę o rozmiarach 12X36 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masło roztopić. Do gorącego dodać cukier, miód, kakao, przyprawy, goździki, wymieszać i zestawić z ognia. Przestudzić. Dodać jajka wymieszane z mlekiem, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli. Całość dobrze wymieszać. Dodać bakalie otoczone mąką ziemniaczaną. Przelać do przygotowanej foremki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 °C godzinę (lub dłużej, do suchego patyczka). Studzić na kratce.

Polewa. Połamaną czekoladę, kremówkę i masło włożyć do garnka i roztopić, mieszając, w kąpieli wodnej. Ciepłą polać wystudzony piernik. Udekorować (u mnie żurawina lekko oprószona cukrem pudrem).

*wypieki z mąką orkiszową są „cięższe” od tych na mące pszennej (ciasto mniej wyrasta i ma bardziej zbitą strukturę).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation