Kuchnia

Dania z makaronu

Trofiette z szarym sosem i mięsem mielonym -

Składniki

250 g makaronu trofiette
250 g mięsa mielonego z łopatki
duża cebula
4 ząbki czosnku
masło klarowane
400 ml bulionu wołowego
liść laurowy
ziele angielskie (kilka sztuk)
łyżeczka mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
sól ,pieprz

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

Na niewielkiej ilości masła szklimy cebulę pokrojoną w piórka i ząbki czosnku. Zalewamy bulionem ,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 min ,studzimy.
W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu ,odcedzamy.
Mięso smażymy na rozgrzanej (suchej ) patelni (rozbijając widelcem ,by nie było grudek) ,oprószamy solą i pieprzem.
Sos miksujemy ,dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie ,zagotowujemy.
Mięso i makaron przekładamy do sosu ,podgrzewamy ,cały czas mieszając.
Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation