Kuchnia

Przepisy

DROŻDŻOWE, ZIOŁOWE BUŁECZKI ZAPIEKANE Z CAMEMBERTEM


SKŁADNIKI:

( ok. 10-13 szt )

* maka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 40 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 260 ml

* cukier – 1 płaska łyżka

* jajko – 2 szt

* sól – 1 płaska łyżeczka

DODATKOWO:

* camembert – 2 op

* świeża pietruszka – 1 duży pęczek

* świeży czosnek – 3 ząbki

* olej chili

* jajko do posmarowania

* sezam do posypania + suszona cebulka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy z solą.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy, urywamy po kawałku.

Każdy kawałek wałkujemy na płaski „prostokąt” i nacinamy kilka paseczków.

Układamy pokrojony ser, posiekane zioła, czosnek i polewamy odrobiną oleju chili.

Zawijamy tworząc zdobne bułeczki.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, zapiekamy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation