Kuchnia

Słodkości

Wiosenne serniczki z borówkami i malinami : )

250g mascarpone

1 jajko

1 łyżka mąki pszennej

1/3 puszki mleka skondensowanego słodzonego

skórka starta z 1/2 cytryny

maliny, borówki lub owoce, które lubicie

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Owoce myjemy i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym (malin nie myjemy!).

Mascarpone mieszamy z jajkiem, mlekiem skondensowanym, skórką cytrynową oraz mąką (nie musicie używać miksera, masę z powodzeniem możecie utrzeć ręcznie). Do każdej foremki nakładamy masę serową do 3/4 wysokości*. Wierzch dekorujemy owocami (nie dajmy zbyt dużo owoców, aby nadmiernie nie puściły soków).

Pieczemy 30 minut w 170 stopniach**. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Podajemy delikatnie posypane wiórkami z białej czekolady : )

Smacznego : )

* Użyłam usztywnianych foremek, nie potrzebowałam więc dodatkowej formy na muffinki.

** Piekę w piekarniku elektrycznym, w opcji pieczenia góra i dół, bez termoobiegu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation