Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Bułeczki
Potrzebne składniki na około 10 bułeczek:

10 g drożdży świeżych
50 g masła (1/4 kostki)
3 i 1/3 szklanki mąki (ok. 450 g)
50 g cukru (4 łyżki)
szczypta soli
pół szklanki wody
2 jajka
szklanka cukru trzcinowego (120 g)
2 łyżki cynamonu



Sposób przygotowania: Masło wyjmij z lodówki aby zrobiło się miękkie. Drożdże pokrusz do szklanki i wlej przegotowanej, letniej wody do połowy. W misce wymieszaj mąkę, cukier biały i sól. Dodaj masło, wlej rozpuszczone drożdże i dodaj 1 jajko. Zagnieć zdecydowanym ruchem na gładkie ciasto. Ciasto przełóż do posmarowanej oliwą lub olejem roślinnym miski i przykryj ściereczką. Tak pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt 30 na 40 cm i posyp równomiernie cukrem trzcinowym i cynamonem (cukier można zastąpić miodem płynnym). Następnie zwiń ciasto w rulon wzdłuż boku 40 cm. Rulon potnij na kawałki co 2,5 cm. Bułeczki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstęp przynajmniej 3 cm). Ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrastania.

Piekarnik nagrzej na 180 stopni. Bułeczki przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 15-20 min aż się zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation