Kuchnia

Przepisy

Ciasto Santoska


Składniki: (na formę 24 x 32 cm)

Ciasto kruche:

180 g mąki
100 g zimnego masła
40 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:

7 białek
150 g cukru
100 g siekanych orzechów włoskich
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
100 g wafelków orzechowych i kokosowych (użyłam 2 batonów prince xxl, orzechowy i kokosowy)
Krem kawowy:

750 g mascarpone
400 g śmietanki 30 %
6 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki likieru kawowego lub Amaretto, Baileys (opcjonalnie)
Ponadto:

masa kajmakowa (krówkowa) 400 g
kakao do posypania
santoska3

santoskaaSposób wykonania:

Kruche ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło. Siekać nożem do momentu uzyskania tzw. kruszonki. Wbić jajko. Dodać cukier i energicznymi ruchami zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 C. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i umieścić na papierze. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 minut do zezłocenia. Ciasto wyjąc i wystudzić.

Ciasto orzechowe:

Białka umieścić w wysokim naczyniu, dodać szczyptę soli i ubijać, aż będą sztywne. Kolejno dodawać cukier, cały czas miksując. Gdy masa będzie lśniąca, a cukier się rozpuści, dodać orzechy posiekane i zmielone, wiórki i posiekane batony. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 C ok 30 minut. Placek wyjąć i wystudzić.

Krem:

Mascarpone i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone.

W misie miksera umieścić serek, śmietankę, cukier o kawę. Ubijać do uzyskania jednolitego gęstego kremu. Na koniec wlać alkohol (jeśli dodajecie) i krótko zmiksować.

Składanie ciasta:

Na kruche ciasto wyłożyć masę kajmakową i równomiernie rozsmarować.

Odłożyć 3 łyżki kremu kawowego (do dekoracji).

2/3 pozostałego kremu rozprowadzić delikatnie po kajmaku. Na krem położyć ciasto orzechowe i delikatnie docisnąć. Pozostały krem rozsmarować na cieście orzechowym. Wierzch wyrównać. Ciasto udekorować pozostawionym kremem.

Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation