Kuchnia

wypieki

W kuchni u Moniki...: Tort z kremem cytrynowym i kremem śmietanowym.

Biszkopt: ( tortownica o śr.23cm ) - wszystkie składniki w temp. pokojowej

5 jajek,
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - ja użyłam normalny cukier,
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
1/4 mąki ziemniaczanej.

Krem:

2x500ml śmietanki 30%, schłodzonej,
2x250g mascarpone, schłodzonego,
nasionka z jednej laski wanilii,
1 opakowanie śmietan fix,
6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku),

Krem cytrynowy ( Lemon curd ):

3 cytryny,
2 całe jajka,
2 żółtka,
100g masła niesolonego,
100-140g cukru (5-7łyżek) - cukier dodać według własnego smaku, zależy to również od cytryn.

Ponadto:

kompot z wiśni,
wiśnie drylowane, z kompotu,

Do dekoracji ( można zrobić według własnego pomysłu ):

wiórki kokosowe,
2 opakowania galaretek cytrynek, w cukrze,
stokrotki - opłatki kolorowe, 1 opakowanie,
2 opakowania galaretek, smak dowolny ( u mnie były to o smaku cytrynowym i wieloowocowym ).



Przygotowanie:

Galaretki:

Dwie galaretki rozpuścić w osobnych szklankach (szklanka o pojemności 250ml) gorącej wody i przelać je do głębokich talerzy. Pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu włożyć do lodówki do stężenia. Po stężeniu pokroić je w kostkę i wymieszać kolorami.

Biszkopt:

Obydwie mąki przesiać przez sitko.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i na koniec pojedynczo żółtka - cały czas miksować. Gdy masa jest już gotowa, stopniowo dodawać mąki i delikatnie połączyć łyżką - nie używać do tego miksera. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gotową masę. Boków tortownicy niczym nie smarować, ani nie obsypywać. Rozgrzać piekarnik do 160-170 stopni C ( u mnie góra-dół) i piec biszkopt przez 35-40min. - do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć tortownicę i upuścić ją na podłogę z wysokości około 30cm. Jeżeli macie kafelki, to możecie coś podłożyć lub zrobić to w innym pomieszczeniu :) Pozostawić do ostygnięcia ( w tortownicy ). Gdy biszkopt całkiem ostygł, nożem obkroić go dookoła i wyjąć z torownicy. Mój biszkopt wyrósł na tyle, że pokroiłam go na 3 blaty. Jeżeli wyrośnie wyższy, można pokroić go na 4 części.

Krem śmietanowy:

Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone.

Krem cytrynowy ( Lemon curd ):

Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę. Z cytryn wycisnąć sok i dodać go do startej skórki. Do tych składników dodać również cukier, całe jajka i żółtka. Roztrzepać widelcem lub trzepaczką. W garnuszku doprowadzić wodę do wrzenia i postawić na nim naczynie żaroodporne lub inne. Wlać do niego masę cytrynową i cały czas mieszać. Gdy masa zrobi się ciepła powoli dodawać masło - mieszać aż masło się rozpuści i masa zrobi się gęsta. Zdjąć z ognia, krem przełożyć do słoika, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Składanie tortu:

Kremy rozłożyć sobie w zależności ile blatów biszkoptu jest.

Pierwszy blat biszkoptu położyć na talerzu lub tacce, na której będzie stał tort. Dla ułatwienia można użyć obręczy od tortownicy, by tort wyszedł prosty. Blat biszkoptu nasączyć kompotem z wiśni i posmarować kremem cytrynowym. Na krem cytrynowy nałożyć krem śmietanowy. Położyć drugi blat biszkoptu, docisnąć do masy. Biszkopt nasączyć kompotem, posmarować kremem cytrynowym, poukładać kilkanaście wiśni drylowanych, rozsmarować krem śmietanowy. Położyć trzeci blat biszkoptu, docisnąć do kremu i nasączyć kompotem. Zdjąć pierścień od tortownicy. Górę i boki tortu posmarować kremem i udekorować według własnego pomysłu lub według mojego, tak jak widać na zdjęciach. Gotowy tort włożyć do lodówki do schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation