Kuchnia

obiad

Placki ziemniaczane z kurczakiem
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy danie doskonałe. Koniecznie musisz wypróbować. Polecam wszystkim miłośnikom wyjątkowych, aromatycznych i oryginalnych dać i kochających eksperymentować w
kuchni.
8 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki na placki:
• ½ kg młodych ziemniaków
• 1 całe jajko
• Sól
• 3 łyżki mąki pszennej
Składniki na farsz:
• 1 podwójny filet kurczaka
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
• Sól
• 1 cebula
• ½ kg pieczarek
• 4 łyżki ketchupu pikantnego
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• Olej do smażenia
Składniki dodatkowe:
• 10 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieram, myję, ścieram na tarce o małych oczkach. Wbijam jajko, wsypuję sól oraz mąkę. Dokładnie mieszam i nakładam łyżką na rozgrzany olej w kształcie kotleta schabowego. Placki smażę z obu stron, po usmażeniu układam w naczyniu żaroodpornym.
2. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, doprawiam solą oraz przyprawą do kurczaka.
3. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
4. Do cebuli dodaję mięso, jak mięso zmieni kolor dodaję pieczarki drobno pokrojone. Smażę około 10 minut po tym czasie dodaję ketchup oraz koncentrat pomidorowy.
5. Mięso z grzybami układam na każdym placku ziemniaczanym i posypuję żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
6. Placki zapiekam w rozgrzanym piekarniku 180°c do chwili rozpuszczenia się sera.
7. Placki gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation