Kuchnia

wypieki

Kotlety Hakuna Matata
Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawym daniem z mięsa mielonego, przygotuj kotlety według tego przepisu. Zamiast typowych kotletów mielonych przygotuj kotlety w pysznym aromatycznym sosie. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego. Przekonaj się i Ty.
7 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cebula
• 1 całe jajko
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• Sól
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• Olej do smażenia
Składniki na sos warzywny:
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 marchewki
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 4 ogórki konserwowe
• 1 kg pieczarek
• 700 g passata
• 1 łyżka musztardy
• 2 łyżki ketchupu pikantnego
• Sól
• Szczypta chili
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną drobno pokrojoną cebule, wbijam jajko, wsypuję paprykę ostrą, sól, bułkę ostrą i wlewam śmietanę. Masę mięsną dokładnie wyrabiam, robię małe kotlety i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układam w naczyniu.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Marchewki obieram, kroję w słupki. Papryki myję, usuwam nasiona, kroję w słupki. Ogórki konserwowe również kroję w słupki.
3. Do cebuli dodaję marchew, następnie umyte pokrojone w plasterki pieczarki, smażę około 5 minut i dodaję papryki oraz ogórki, smażę ponownie około 5 minut.
4. Na koniec wlewam passatę, ketchup, musztardę, wsypuję chili oraz sól. Gotuję do chwili zagotowania.
5. Sosem warzywnym polewam kotlety.
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation