Kuchnia

ciasta

Truskawkowe Blondies | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI
CIASTO
230 g masła (temp. pokojowa)
150 g cukru pudru
1 duże jajko (temp. pokojowa)
320 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka truskawek pokrojonych na kawałeczki
2 łyżeczki soku z limonki (lub cytryny)
LUKIER TRUSKAWKOWY
3 truskawki
1 łyżeczka sou z limonki (lub cytryny)
ok. 1/2 szklanki cukru pudru
NIE WYGASZAJ
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Masło i jajko wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić w temp. pokojowej.
Małą blaszkę o wymiarach 20 cm x 24 cm (lub o podobnej powierzchni) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Masło ubijać z cukrem pudrem na puszystą masę przez około 7 minut. Dodać jajko i dalej ubijać przez ok. 3 minuty.
Oddzielnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać do ubitej masy i krótko zmiksować do połączenia się składników.
Drobno pokrojone truskawki skropić sokiem z limonki lub cytryny i wmieszać delikatnie łyżką z ciastem. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika.
Piec przez ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić.
TRUSKAWKOWY LUKIER
Truskawki zmiksować blenderem (lub rozgnieść widelcem) z sokiem z limonki i podgrzać w rondelku.
Gdy mus będzie gorący odstawić z ognia i dodać cukier puder. Wyłożyć na ostudzone ciasto i odczekać aż lukier zastygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation