Kuchnia

wypieki

KOSTKA ŚLIWKOWA
Dwie warstwy kakaowego, wilgotnego ciasta i krem śliwkowy.
Podzielna, duża blacha ciasta, pyszne połączenie!
Składniki na kakaowe blaty:
3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao ciemnego (płaskie)
Szklanka o pojemności 250ml.
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Po wystudzeniu:
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty.
Krem śliwkowy:
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
800 g śliwek
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek cukru
24 g żelatyny w proszku (6 łyżeczek) lub 6 listków żelatyny
około 100 ml wody
Śliwki umieścić w garnku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zagotować. Zmiksować blenderem na puree, przetrzeć przez sitko.
Żelatynę zalać wodą, do jej pokrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Zdjąć z palnika, dodać do gorącego puree i dobrze wymieszać. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Kremówkę ubić do sztywności. Pod sam koniec ubijania dodawać lekko gęste puree ze śliwek w trzech turach. Ubijać do połączenia. Powstały śliwkowy krem odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: szybko gęstnieje).
Czekoladowy sos (ganache):
130 ml śmietany kremówki 30%
130 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Odstawić do lekkiego zgęstnienia polewy.
Ponadto:
pół szklanki cherry, brandy lub amaretto
Wykonanie:
Na dużej tacy położyć pierwszy kakaowy blat. Lekko nasączyć połową cherry. Na niego wyłożyć połowę tężejącego kremu. Przykryć drugim kakaowym blatem, nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wyłożyć pozostały krem śliwkowy. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia kremu.
Po tym czasie po wierzchu ciasta równo rozprowadzić tężejącą polewę. Schłodzić. Przed podaniem pokroić na kwadraty i udekorować dowolnie.
* Zamiast śliwek do kremu można użyć wiśni, mogą być mrożone.
Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation