Kuchnia

ciasta

Energetyczna mieszanka śniadaniowa z owocami

Składniki na 750 g mieszanki śniadaniowej:

300 g mieszanki otrębowej
100 g pestek dyni
100 g rodzynek
100 g wiórków kokosowych
100 g pestek soi
100 g migdałów upieczonych
50 g orzechów włoskich
50 g suszonych czereśni
50 g suszonego mango
10 sztuk suszonych moreli
2 łyżki cynamonu*

Sposób wykonania:

Wyłożyć płaską formę papierem do pieczenia, na niego wsypać migdały, posypać cynamonem i wstawić do rozgrzanego, do 150 °C piekarnika na ok. 45 minut.
W międzyczasie pokroić suszone owoce.
Gotowe migdały wyjąc z piekarnika i dać im nieco ostygnąć. Po tym czasie wszystkie składniki (wraz z migdałami) wsypać do dużego naczynia szklanego i bardzo dobrze wymieszać. Jeśli ma to być prezent, należy przełożyć ją do ładnego, szklanego słoiczka, który można ozdobić. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym (ja dodaję z żywymi kulturami bakterii), a to połączenie zapewni energie na pierwszą część dnia.

*można dodać przypraw korzennych o świątecznym aromacie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation