Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

wypieki

IMBIR KANDYZOWANY IMBIR W SYROPIE I SYROP IMBIROWY

1. Imbir kroimy w plasterki o grubości ok. 3-4 mm, można wykorzystać maszynkę do krojenia chleba z nakładką do krojenia wędlin.

2. Pokrojony imbir zalać wodą tak aby go tylko przykryło, dodać szczyptę soli i zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut. Odsączyć i powtórzyć czynność jeszcze raz.


3. Następnie wymieszać 2 szklanki cukru z 2 szklankami wody, szczyptą soli i odcedzonym imbirem. Jeśli ktoś ma termometr cukierniczy to gotujemy zawartość do temp. 106 st. C. Jeśli nie macie, tak jak ja to należy gotować do osiągnięcia konsystencji lejącego rzadkiego miodu.

4. Odstawiamy co najmniej na godzinę.

5. Następnie przecedzić zawartość przez sitko. Syrop imbirowy wlać do buteleczek i wstawić do lodówki a plasterki imbiru do porozkładać na sitku lub kratce na noc do wyschnięcia. Gdy jest jeszcze lekko wilgotny obtaczamy w cukrze z dodatkiem cukru trzcinowego z obu stron. Imbir kandyzowany przekładamy do słoiczków i zakręcamy szczelnie.


Można również imbir przechowywać w słoiku z syropem imbirowym (bez przecedzania) w lodówce i to nawet rok czasu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation