Dziecko

1

Laksa

1,5 l wywaru z kurczaka
500 ml mleka kokosowego
1,5 łyżki oleju arachidowego (dałam olej ryżowy)
220 g piersi z kurczaka (dałam 300 g)- pokrojonej w kostkę lub paseczki
2 łyżeczki sambal oelek lub pasty chilli
3 ząbki czosnku posiekane
5-centymetrowy kawałek imbiru starty na małych oczkach
łyżeczka mielonej kolendry
pół łyżeczki kurkumy
łyżeczka brązowego cukru
skórka otarta z jednej limonki
60 ml soku z limonki
łyżka sosu rybnego
250 g azjatyckiego makaronu jajecznego
150 g kiełków fasoli mung
3 szalotki posiekane do posypania
pół posiekanej czerwonej papryczki chilli do ozdobienia

Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy kurczaka i smażymy od czasu do czasu mieszając, aż lekko się zbrązowi. dodajemy pastę chilli, imbir, kolendrę, kurkumę, skórkę z limonki- smażymy 3-4 minuty, aż mięso będzie oblepione przyprawami. . Do gotującego się bulionu dodajemy zawartość patelni, wlewamy sok z limonki, sos rybny i mleko kokosowe. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Do zupy dodajemy makaron, kiełki fasoli. Rozlewamy ją na płytkie talerze, posypujemy posiekaną dymką i chilli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation