Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Chruściki

Składniki :

2 duże jajka
1 łyżka cukru
3/4 szklanki mleka
1 szklanka mąki
szczypta soli

do smażenia :

smalec lub olej

do posypania :

cukier puder


Z podanych składników przygotować dość gęste ciasto naleśnikowe.

W garnku rozgrzać olej lub smalec ( dość dużo ). Żelazną rozetkę zanurzyć w gorącym tłuszczu, a następnie do 3/4 wysokości w cieście. Ponownie włożyć do rozgrzanego tłuszczu i trzymać w nim, aż ciasto odklei się od foremki (czasem trzeba mu pomóc widelcem). Wtedy foremkę zanurzyć znów w cieście i w ten sposób robić kolejno ciastka.

Chruściki smażyć po obu stronach na rumiano, a następnie wyjmować łyżką cedzakową i osączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation