Kuchnia

Wypieki

BUŁECZKI TWAROGOWE

SKŁADNIKI (12 sztuk):

CIASTO:
200ml mleka,
200g twarogu półtłustego,
½ szklanki cukru (100g),
1 jajko,
100g masła,
7g suchych drożdży,
500g mąki pszennej,
DODATKOWO:
1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek,
Nadzienie: np. nutella, gęsty dżem, marmolada, prażone jabłka, świeże owoce (jagody, maliny)
PRZYGOTOWANIE:

Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka wsypujemy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy. Mleko odstawiamy na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie twaróg rozgniatamy widelcem, a jajko przekładamy do misy i ucieramy z pozostałym cukrem.


Do jajka dodajemy rozczyn i twaróg, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, a następnie roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Do tego celu najlepiej użyć miksera z hakiem. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1-1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt
Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 12 części (po około 95g każda). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt.

Na środku rozsmarowujemy nadzienie zostawiając marginesy
Na środku rozsmarowujemy nadzienie zostawiając marginesy

Na środku rozsmarowujemy nadzienie zostawiając marginesy.

Zakładamy dłuższe boki prostokąta do środka
Zakładamy dłuższe boki prostokąta do środka

Zakładamy dłuższe boki prostokąta do środka. Następnie zaczynamy zwijać roladkę. Staramy się nie zwijać zbyt ciasno, ale raczej luźno.

Następnie zwijamy roladkę
Następnie zwijamy roladkę

Gotowa roladka
Gotowa roladka

Gotowe roladki układamy na blaszce łączeniem do dołu. Zachowujemy pewne odległości, bo bułeczki urosną podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 15-20 minut do ponownego podrośnięcia.

Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 15-20 minut do ponownego podrośnięcia
Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 15-20 minut do ponownego podrośnięcia

Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Bułeczki pieczemy około 15 minut, do zarumienienia.

Życzę smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation