Kuchnia
smakowitosci i slodkości
Sernik Biscoff
WYPOSAŻENIE
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
SKŁADNIKI
spód z ciasteczek lotus
150 g ciasteczek (Lotus (Biscoff))
75 g masła (rozpuszczonego)
sernik biscoff
1 kg twarogu na serniki (użyłam tłusty Piątnicy z wiaderka)
4 jajka (rozmiar L)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g kremu Biscoff
100-150 g cukru (- do smaku)
120 ml jogurtu naturalnego (- jeśli używasz gęsty i tłusty twaróg)
wierzch
ok 100 g kremu Biscoff
kilka ciasteczek lotus (rozkruszonych)
INSTRUKCJA
Ciasteczka rozkrusz albo zmiksuj na drobny proszek.
150 g ciasteczek
jak przygotować spód z ciasteczek
Dodaj do ciasteczek rozpuszczone masło i wymieszaj.
75 g masła
Przesyp ciastka do foremki do pieczenia i wylep nimi dno.
jak wylepić ciasteczkami foremkę
Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i krem biscoff.
1 kg twarogu na serniki,4 jajka,2 łyżki mąki ziemniaczanej,200 g kremu Biscoff,100-150 g cukru
jak zrobić sernik biscoff
Jeśli używasz gęsty tłusty twaróg (jak piątnica, lub mój ulubiony), to możesz dodać pół szklanki jogurtu naturalnego, aby sernik był lżejszy.
120 ml jogurtu naturalnego
Zmiksuj krótko masę sernikową – do połączenia składników.
Przełóż masę do foremki i wyrównaj powierzchnię.
jak upiec sernik
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (tryb góra/dół) przez 1,5 godziny.
Po tym czasie piekarnik wyłącz, delikatnie uchyl i pozostaw tak, aż ostygnie.
Schowaj sernik do lodówki do schłodzenia na przynajmniej 4 godziny (ja lubię zostawić go na całą noc).
Przed podaniem podgrzej krótko trochę kremu i gdy będzie bardziej płynny posmaruj nim wierzch sernika.
ok 100 g kremu Biscoff
Na koniec posyp go pokruszonymi ciasteczkami lotus.
kilka ciasteczek lotus
MA==