Kuchnia
wypieki
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I KAJMAKIEM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
1,75 szklanki brązowego cukru
2,5 łyżki przyprawy piernikowej (20 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g miękkiego masła
4 jajka (rozm. L)
0,5 szklanki miodu (użyłam lipowego)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka jogurtu naturalnego
SKŁADNIKI NA KREM:
750 kremowego serka w wiaderku (polecam "Delfiko")
1 kostka miękkiego masła
ziarenka z 1 laski wanilii
skórka otarta z jednej większej pomarańczy
DODATKOWO:
0,5 puszki kajmaku (255 g)
3 łyżki mleka
do dekoracji według uznania: plasterki suszonych pomarańczy, szyszki, kandyzowane wiśnie, gwiazdki anyżu, laski cynamonu, gałązki rozmarynu, cukier puder (imitacja śniegu)
WYKONANIE:
CIASTO:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Dno 3-ch tortownic o wymiarach 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. UWAGA: Jeśli nie masz 3-ch tortownic możesz placki upiec po kolei. Ja piekłam najpierw dwa, a potem trzeci. Zmiksowana masa na ciasto może poczekać.
W jednej misce wymieszaj suche składniki (oprócz cukru) tj: mąkę, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
W drugiej misce utrzyj masło na puszystą, jasną masę, dodaj cukier i utrzyj jeszcze wszystko na gładko.
Następnie dodaj po jednym jajku, miksując krótko po każdym dodaniu. Zmniejsz lekko obroty miksera i dodaj miód, ekstrakt z wanilii oraz jogurt. Zmiksuj całość krótko, lecz dokładnie.
Teraz dosyp suche składniki i ponownie zmiksuj masę tylko do połączenia się wszystkich składników.
Przelej masę po równo do 3-ch tortownic (najlepiej wcześniej umieścić masę w większym naczyniu/dzbanku z miarką).
Piecz placki wszystkie naraz lub pojedynczo przez około 25-30 minut (ja piekłam około 28 minut) do tzw. suchego patyczka. Upieczone placki wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
KREM:
W misce utrzyj masło na puszysty, jasny krem. Następnie dodawaj w kilku partiach serek i miksuj dokładnie po każdym dodaniu. Na koniec dołóż ziarenka z laski wanilii oraz skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszaj.
KAJMAK:
W garnuszku z grubym dnem podgrzej kajmak wraz z mlekiem, dokładnie mieszając całość.
SKŁADANIE:
Na paterze ułóż pierwszy placek, posmaruj go 1/3 kremu. Przykryj kolejnym plackiem i posmaruj kolejna 1/3 kremu. Na górę połóż trzeci placek i posmaruj wierzch oraz boki tortu pozostałym kremem.
Na krem natomiast wylej kajmak, zaczynając od boków, tak aby utworzyć dekoracyjne stróżki, a następnie posmaruj górę tortu.
Tort udekoruj według uznania. Schłodź go w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Gotowe! Smacznego!
MA==