Kuchnia

kuchnia

SERNIK PIERNIKOWY

Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm)

Piernikowy spód:
150 g pierniczków w czekoladzie
50 g masła, stopionego i przestudzonego

Masa serowa:
500 g twarogu półtłustego z kostki
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 jajka
1/2 szkl cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki oleju rzepakowego
Posypka:
100 g pierniczków w czekoladzie, drobno pokruszonych
20 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Piernikowy spód: Pierniczki drobno pokruszyć, wymieszać ze stopionym i przestudzonym masełkiem. Masę wysypać do tortownicy o średnicy 18 cm, której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Pierniczkową masę dobrze wklepać w dno formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Spód podpiec przez około 15 minut, wyjąć i ostudzić.

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić, następnie dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować z wszystkimi pozostałymi składnikami masy serowej.

Posypka: Pierniczki drobno pokruszyć, wymieszać z miękkim masełkiem.
Masę serową wylać na podpieczony i wystudzony spód z pierniczków. Na wierzch wyłożyć posypkę, docisnąć delikatnie dłonią.

Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez około 55-60 minut, aż będzie ścięty. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Następnie schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Rady:
– gdyby posypka w trakcie pieczenia zbyt szybko się rumieniła, można nakryć sernik z góry folią aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation