Kuchnia

wypieki

Kubuś Puchatek

Wymiary formy: 22x33 cm

Składniki:

biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu do ciast pomarańczowego lub innego
szczypta soli
masa I:
1 l soku marchwiowo - pomarańczowego np. Kubuś
3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (40 g x 3)
masa II:
1 duży jogurt brzoskwiniowy (może być z kawałkami owoców, 400 g)
1 galaretka brzoskwiniowa
dodatkowo:
1 paczka biszkoptów Paryskich (300 g) morelowych lub delicji
2 galaretki brzoskwiniowe
brzoskwinie z puszki lub świeże
sok z brzoskwiń do nasączania lub herbatka owocowa

Przygotowanie:

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy, aż powstanie lśniąca piana. Pianę mieszamy z żółtkami, aromatem i olejem. Następnie małymi porcjami dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 st. około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.



Ciasto można przygotować na herbatnikach, wóczas nie musimy piec biszkoptu. Następnie przygotowujemy masę I. Budynie rozpuszczamy w 1,5 szklanki soku. Resztę napoju zagotowujemy. Dodajemy do niego rozpuszczone budynie i jeszcze raz całość gotujemy. Powstałą masę wylewamy na wystudzony i nasączony biszkopt. Gdy masa przestygnie, układamy na niej biszkopty Paryskie lub delicje.



Potem przygotowujemy masę II. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej galaretki dodajemy jogurt i wszystko delikatnie mieszamy. Gdy całość zacznie tężeć, przekładamy masę na ułożone wcześniej biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki. Następnie na stężałą masę II wykładamy pokrojone brzoskwinie. W międzyczasie rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach przegotowanej, gorącej wody i lekko tężejące wylewamy na brzoskwinie. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki i po ok. 2 godzinach gotowy jest do spożycia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation