Kuchnia

coś z mięsa

Podudzia kurczaka pieczone z pieczarkami, fasolką i pomidorami | Kwestia Smaku

1 kg podudzi kurczaka
sól, pieprz, olej
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
500 g pieczarek (użyłam borowikowych)
1 puszka czerwonej fasolki
świeży lub suszony tymianek
1 puszka całych pomidorów, bez skórek
natka lub świeży tymianek do dekoracji

Podudzia doprawić solą i pieprzem. Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron, po ok. 5 minut z każdej strony (w ten sposób wytapiamy i rumienimy skórkę). Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Wylać tłuszcz z patelni, wlać łyżkę świeżego oleju i dodać pokrojoną na nieco grubsze plasterki czerwoną cebulę. Dodać obrany i pokrojony na plasterki czosnek oraz pokrojone na plastry pieczarki. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut.
Dodać odcedzoną i przepłukaną na sitku fasolkę, pokrojone na połówki pomidory z puszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem (1 łyżeczką suszonego lub 1 łyżką świeżych listków).
Całość wyłożyć do podłużnego żaroodpornego garnka lub naczynia, na wierzchu położyć podsmażonego kurczaka i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez około 45 - 50 minut. Udekorować tymiankiem lub natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation