Kuchnia

coś z mięsa

Pieczone nuggetsy z kurczaka z sosem arrabbiata | Kwestia Smaku

300 g piersi kurczaka
4 kromki miękkiej bułki np. paryskiej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
mąka, 1 jajko, oliwa extra vergine lub masło roztopione
SOS ARRABBIATA
400 g puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1/2 papryczki chili
1 łyżeczka cukru

Odkroić skórkę z bułki (nie będzie nam potrzebna), miąższ rozdrobnić w melakserze lub posiekać pozostawiając większe kawałeczki bułki. Rozłożyć na blaszce i piec przez 7 minut w 150 stopniach C. Po upieczeniu w razie potrzeby jeszcze bardziej rozkruszyć, ale niedokładnie.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Upieczone okruszki bułki wymieszać z solą, pieprzem, papryką, oregano i czosnkiem. Kurczaka pokroić na kawałeczki, doprawić solą i pieprzem. Najpierw obtoczyć go w mące, później dokładnie w jajku a na koniec w panierce z bułki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić lub posmarować oliwą lub roztopionym masłem. Piec przez 15 minut.
SOS ARRABBIATA
W rondlu na oliwie podsmażyć starty czosnek. Wlać pomidory z puszki wraz z zalewą, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Dodać posiekaną papryczkę (bez pestek), wymieszać i gotować przez około 10 minut pod przykryciem.
Zmiksować blenderem na nieco bardziej gładki sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation