Kuchnia

coś z mięsa

Szybki indyk z warzywami. Pierś indyka w cebuli z rozmarynem - niebo na talerzu

indyk z warzywami – składniki:
– pierś z indyka
– 2 duże cebule
– 1 duża, czerwona papryka ( jeśli mamy – również żółta i zielona)
– dwa ząbki czosnku
– gałązka rozmarynu
– duża szczypta pieprzu, sól
– olej lub klarowane masło do smażenia

indyk z warzywami – przepis
Piersi pokroić w cienkie plastry lub paski, natrzeć solą i czosnkiem, posypać pieprzem, odstawić na chwilę. Cebulę pokroić w cienkie półkrążki, lekko posolić, dodać łyżeczkę cukru, ugnieść ręką, by lekko puściła sok. Paprykę pokroić w cienkie, krótkie paski. Na patelni rozgrzać olej lub klarowane masło, wrzucić warzywa. Smażyć na średnim ogniu mieszając, aż warzywa lekko zmiękną. Przełożyć je na talerz. Na tę samą patelnię dołożyć trochę masła lub oleju, mocno rozgrzać i wyłożyć plastry mięsa. Obsmażyć krótko (po ok. 2 minuty) po obu stronach, do lekkiego zrumienienia. Dłuższe smażenie spowoduje, że mięso stanie się twarde. Na mięso wyłożyć podsmażone warzywa, udekorować gałązką rozmarynu.+++
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation