Kuchnia

coś z mięsa

Miniburgery - Przekąski na Imprezę: Blog kulinarny

Składniki:

0,5 kg wołowiny bez kości
sałata lodowa lub rzymska
garść rukoli
pomidory
boczek wędzony w plasterkach
ogórek konserwowy
prażona cebulka
małe bułeczki
majonez
ketchup
sól
pieprz
musztarda


Wykonanie:

Wołowinę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w mniejsze kawałki. Mięso mielimy w maszynce dosyć drobno. Jeśli nie mamy maszynki poprośmy o zmielenie mięsa w sklepie, ostatecznie możemy kupić dobre mięso mielone, ale uprzedzam, że to zupełnie nie to samo. Do wołowiny dodajemy łyżeczkę musztardy i pieprz. Odstawiamy na kilka minut.

Na patelni grillowej podsmażamy bez tłuszczu plasterki boczku, do chrupkości. Pomidora i ogórka kroimy w plasterki. Sałatę rwiemy na mniejsze części.

Czas na mięso. Formujemy małe kulki i spłaszczamy tworząc mały kotlecik. Smażymy na patelni grillowej przez 2 minut z każdej strony, po czym odkładamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Na koniec solimy mięso.

Bułeczki rozkrawamy w poprzek i każdą połówkę kładziemy na tej samej patelni co mięso na około 4 minuty (ma się lekko podpiec i podgrzać).

Czas na składanie naszych miniburgerów. Na dolną część bułeczki kładziemy łyżeczkę majonezu i łyżeczkę ketchupu. Na to liść sałaty, kotlet, boczek, garstkę rukoli, pomidora, ogórki, pół łyżeczki majonezu, posypujemy prażoną cebulką i przykrywamy górną częścią bułeczki. Jako że nasz miniburger jest dość wysoki od ilości składników warto spiąć go wykałaczką.

Na widok miniburgerów cieknie ślinka i nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Koniecznie zróbcie je dla swoich znajomych.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation