Kuchnia

wypieki

CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM
Bez takiego ciasta nie byłoby u mnie wiosny, bardzo smaczne, bardzo kruche - nie za słodkie. Rabarbar już można kupić.
Składniki kruchego ciasta:
3 szklanki mąki pszennej
250 g masła zimnego
4 żółtka
1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
Nadzienie;
1,5 kg rabarbaru, najlepiej o czerwonych łodygach
35 dkg cukru
3 budynie śmietankowe bez cukru, na 1/2 litra każdy
Dzień wcześniej pokroić rabarbar w kostkę, zasypać cukrem i zostawić co najmniej na 12 godzin. Najlepiej na noc.
Po tym czasie odcedzić rabarbar na sicie, u nie było 1 i 1/2 szklanki soku. Uzupełnić resztę wodą. Powinno być 1 litr soku.
Na soku ugotować budyń, nie dodając już cukru. Do jeszcze ciepłego budyniu dodać rabarbar, wymieszać.
Masło posiekać z mąką dodać resztę składników, zagnieść.
Ciasto podzielić na pół, wyłożyć jedną częścią spód formy o wymiarach 22 x 36 wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać 2 łyżkami bułki tartej, wyłożyć rabarbar, na wierzch drugą część ciasta ( ja ciasto mrożę i ścieram na tarce ). Piec w temperaturze 180* przez około 50- 60 minut ( podobnie jak szarlotkę ) Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
*Spód ciasta podpiekam w temp.190* przez 15- 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation