Kuchnia

menu

www.osmykolorteczy.pl

10 sztuk
Składniki
3 szklanki mąki chlebowej pszennej
3/4 szklanki wody
2 łyżki mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru
2/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki oleju lub oliwy
Przygotowanie krok po kroku
Wodę, mąkę, cukier oraz jogurt połącz i wymieszaj.
Mąkę przesiej z sodą, solą oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj płyn i zarób ciasto.
Zagnieć w miarę jednolite ciasto. Dodaj olej i jeszcze raz zagnieć, aby olej się wchłonął.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę, aby odpoczęło.
Ciasto podziel na 8-10 części. Z każdej z nich uformuj kulkę.
Patelnię o grubym dnie mocno rozgrzej. Nie natłuszczaj.
Każdy kawałek ciasta kolejno rozwałkuj cienko i układaj na suchej rozgrzanej patelni. Podpiecz chwilę aż zacznie się rumienić od spodu, a na powierzchni zaczną formować się pęcherze. Odwróć i ponownie podpiecz.
Podpieczone placki układaj nad palnikiem kuchenki gazowej lub na ruszcie grilla i dopiecz. Miejscami mogą być lekko przypalone.
Podawaj jako podstawę szybkiej pizzy, jako dodatek do zup i dań głównych itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation