Kuchnia

>2021 #Foodie

BABECZKI ZE SZPINAKIEM I KREMEM ŚMIETANKOWYM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BABECZKI:

ILOŚĆ: ok. 9 sztuk

1 szklanka mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
1 duża garść świeżego szpinaku w liściach
1/2 szklanki oleju
1 łyżka soku z cytryny
3/4 szklanki cukru
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

50 g serka śmietankowego np. Philadelphia
200 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru, czubata

DODATKOWO:

3-4 truskawki pokrojone na kawałki

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. Szpinak myjemy i przekładamy do blendera razem z olejem. Miksujemy, aż masa będzie bardzo dobrze rozdrobniona. Jajka miksujemy razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy powoli sok z cytryny i rozdrobniony szpinak. Cały czas miksując dodajemy w trzech partiach suche składniki. Miksujemy tylko do połączenie nie dłużej. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy silikonowej. Wykładamy surowe ciasto do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w formie przez 15 min, następnie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Serek oraz kremówkę przekładamy do miseczki. Miksujemy, aż masa zacznie mocno gęstnieć. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Krem wkładamy do woreczka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Na każdej babeczce robimy niewielkie kleksy wkładając w środek cząstkę truskawki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation