Kuchnia

wypieki

jadłonomia · roślinne przepisy: Krem buraczany z mlekiem kokosowym


Krem buraczany z mlekiem kokosowym

Składniki:

3 duże buraki
2 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
mały kawałek świeżej papryczki chili lub szczypta chili w proszku
duża puszka mleczka kokosowego
1 1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z limonki
sól i pieprz
olej do smażenia
do podania: świeża natka kolendry lub pietruszki, mały kawałek buraka pokrojony w paseczki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki wyszorować, nie obierać i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 45 - 50 minut.
Upieczone buraki rozwinąć z folii i chwilę przestudzić. Odciąć im korzonki, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Ćwiartkę buraka zostawić i pokroić w cienkie paseczki, będą potrzebne do wykończenia zupy.
Na dnie dużego garnka rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili (jeśli używacie chili w proszku dodać je na koniec, już po zmiksowaniu kremu). Podsmażać wszystko przez 1 minutę, następnie dodać pokrojone buraki i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotować przez 10 - 15 minut na niewielkim ogniu.
Zupę zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby dodać więcej wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki, jeśli używacie sproszkowanego chili dodać je razem z resztą przypraw. Podać bardzo gorące z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation