Seromakowiec na kruchym spodzie
Do dekoracji seromakowca postanowiłam przygotować klasyczny lukier z białek z dodatkiem cukru pudru i kandyzowane owoce. Dodałam do lukru aromat waniliowy, można też dodać sok z cytryny, który przyspieszy zastyganie lukru na powierzchni sernika. Taki lukier doskonale nadaje się też do dekorowania pierniczków, czy ciasteczek, gdyż jest trwały i długo przydatny do spożycia.
Na spód kruchy:
125 g margaryny
2/3 szklanki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 szklanka mąki
1 żółtko
masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej (900 g)
2 jajka
3/4 szklanki cukru
3 czubate łyżki kaszy manny
masa serowa:
1/2 kostki margaryny do pieczenia
1 kg sera twarogowego
1 szklanka cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
kilka kropel olejku waniliowego
4 jajka
1 budyń waniliowy (60 g) z cukrem Winiary
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier: na 1 białko powinniśmy zastosować 100 g cukru pudru. Dodatkowo odrobina aromatu np. waniliowego, migdałowego. Opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowujemy kruchy spód łącząc wszystkie składniki na ciasto, mieszając wszystko mikserem aż utworzy się kula, lub zagniatamy ciasto ręcznie w kulkę. Prostokątną formę smarujemy delikatnie margaryną, wykładamy papierem do pieczenia, tak aby brzegi papieru wychodziły poza rant formy, a następnie wylepiamy dno przygotowanym kruchym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut w 190st.C
Przygotowujemy masę makową. Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy gotową masę makową i kaszę manną. Wszystko dokładnie mieszamy. Na podpieczony kruchy spód wykładamy masę makową i równomiernie rozprowadzamy najlepiej łyżką silikonową.
Przygotowujemy masę serową. Jajka ubijamy z cukrem, domowym cukrem waniliowym, dodajemy ser twarogowy, miękką margarynę lub masło, opakowanie budyniu waniliowego i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko dokładnie mieszamy na niezbyt dużych obrotach miksera.
Na masę makową wykładamy za pomocą łyżki masę serową, wyrównujemy powierzchnię. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180st.C (góra-dół) piekarnika i pieczemy 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160st.C i pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowanie lukru: Białko wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy go za pomocą elektrycznego miksera, będzie gęstszy i bardziej bielszy jak zrobimy to mechanicznie. Ubijamy tak długo aż uzyskamy pożądaną konsystencji lukru. Dekorujemy miksem owoców kandyzowanych.
źródło
http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/seromakowiec-na-kruchym-spodzie-seromak/
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