Kuchnia

obiad

Kotlety mielone z pieczoną papryką
Kotlety mielone a w nich same niespodzianki, odkryj przepis i przekonaj się. Kotlety idealne na niedzielny obiad lub jako danie na różne uroczystości.
40 minut czas przygotowania
11 porcji
Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 2 papryki czerwone
• ½ szk. żurawiny suszonej
• 1 całe jajko
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• Sól
• 50 g pieczarek marynowanych
• 3 łyżki bułki tartej
• 3 łyżki śmietany 30%

Składniki na sos:
• 1 cebula
• 1 szk. bulionu rosołowego
• 2 łyżki musztardy
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• Sól
• Szczypta chili

Sposób przygotowania kotletów:
1. Papryki myję, usuwam nasiona, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję delikatnie olejem i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C. Po upieczeniu studzę, usuwam skórkę, drobno kroję. Żurawinę zalewam gorącą wodą, odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odlewam wodę z żurawiny.
2. Do miski przekładam mięso, dodaję żurawinę, upieczoną paprykę, pokrojone drobno pieczarki, wbijam jajko, wlewam śmietanę, wsypuję bułkę tartą, paprykę ostrą oraz sól.
3. Następnie wyrabiam masę mięsną, formuję kotlety, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C
Sposób przygotowania sosu:
1. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
2. Do naczynia wlewam bulion, sos sojowy, dodaję musztardę, wsypuję sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszam i stopniowo wlewam do cebuli. Na koniec sos zagęszczam mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilość wody. Sos chwilkę gotuję.
3. Sos łączę z upieczonymi kotletami.
4. Gotowe, podaję z surówką i ziemniakami.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation