Kuchnia

obiad

Fileciki z kurczaka w aromatycznym sosie
Aromatyczne danie obiadowe, kawałki piersi kurczaka w panierce, polane sosem, idealnie do tego pasuję chlebek Naan lub ziemniaki.
30 minut czas przygotowania
7 porcji
Składniki:
• 1 podwójny filet kurczaka
• ½ szk. mleka
• ½ szk. mąki ziemniaczanej
• ½ szk. mąki pszennej
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia
Składniki na sos:
• 3 ząbki czosnku
• 350 ml sosu teriyaki
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki ketchupu
• Szczypta imbiru
• 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solę oraz pieprzem, następnie zalewam mlekiem, odstawiam na 30 minut. Po tym czasie wsypuje do mięsa mąki, mleka nie odlewam. Dokładnie mieszam i mięso smażę porcjami na rozgrzanym oleju.
2. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę, smażę na oleju. Dodaję pozostałe składniki sosu, chwilkę gotuję.
3. Sos łączę z mięsem.
4. Gotowe, podaję z Chlebem Naan lub ziemniakami oraz surówką.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation