Kuchnia

obiad

Kotlety mielone z grzybami
Kotlety pachnące lasem, które przygotujesz szybko i prosto. Kotlety z mięsa mielonego w sosie grzybowo cebulowym, podane z ziemniaczkami, idealne na obiad.
9 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego
• 1 cale jajko
• 1 cebula
• 2 łyżki bułki tartej+ do panierki
• Olej do smażenia
• 1 łyżka majeranku
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 1 łyżka soli
• 2 łyżki śmietany 12 %
Składniki na sos:
• 100 g suszonych podgrzybków
• 2 cebule
• 1 szk. bulionu rosołowego
• 1 szk. śmietany 18%
• 1 łyżka mąki pszennej
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania :
1. Grzyby moczę 30 minut w gorącej wodzie.
2. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną.
3. Z mięsa formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej, smażę na rozgrzanym oleju.
4. Kotlety zdejmuję z patelni a na tłuszczu od smażenia, smażę cebule obrane pokrojone w piórka. Następnie dodaję grzyby, odlane z wody, podlewam bulionem i gotuje 10 minut.
5. Mąkę rozrabiam ze śmietaną i zagęszczam sos, chwilkę gotuje.
6. Danie gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation