Kuchnia

wypieki

Roladki z mięsa mielonego
Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone, oto przepis dla Ciebie. Szybki, prosty sposób przygotowania, a ich smak rozpływa się w ustach.
Kotlety mielone z farszem w sosie z nutką ziół włoskich.
30 minut czas przygotowania
7 porcji
Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 jajko
• 2 łyżki musztardy
• ½ łyżeczki ostrej papryki
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki bułki tartej
• Mąką pszenna do panierki
• sól
Składniki na farsz:
• 2 ogórki konserwowe
• 1 cebula
• 100 g pieczarek konserwowych
Składniki na sos:
• 1 szk. bulionu rosołowego
• 100 g pasty paprykowej
• 1 łyżeczka bazylii
• 1 łyżeczka oregano
• 1 łyżeczka tymianku
• 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Do miski przekładam mięso, wbijam jajko, wsypuję sól, paprykę ostrą, bułkę tartą, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i wyrabiam masę mięsną.
2. Cebulę obieram. Cebulę, ogórki, pieczarki drobno kroję.
3. W dłoniach formuję kulkę, rozpłaszczam ją dłonią, na środku mięsa układam porcję z ogórków i pieczarek.
4. Mięso zwijam, tworząc roladki, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż mięso się zarumieni.
5. Następnie podlewam bulionem, dodaję pastę paprykową, wsypuję tymianek, oregano, bazylię, 10 minut gotuję, zagęszczam sos mąką rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotuję.
6. Kotlety gotowe, podaję z surówką oraz ziemniakami.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation