Kuchnia

Christmas cake

Korzenne brownie z kremem cynamonowym

Składniki:
180 g masła
300 g gorzkiej czekolady 70%
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
220 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
ad
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą korzenną, wymieszać tylko do połączenia się składników.

Masę czekoladową przelać do formy o wymiarach 17 x 27 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 165ºC przez około 35 – 38 minut. Patyczek włożony do ciasta może być mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. Wyjąć, wystudzić.

Krem cynamonowy:
350 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
150 g serka mascarpone, schłodzonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru pudru
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation