Kuchnia

Rozkosze podniebienia

Wigilijne gołąbki z grzybami

Składniki:

mała główka kapusty
szklanka ryżu
7 dag suszonych grzybów
2 cebule
łyżka masła
łyżka posiekanej natki
sól, pieprz
Sos:

łyżka masła
łyżeczka mąki (w wersji bez glutenu ziemniaczana)
wywar grzybowy
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
natka
sól, pieprz
Wykonanie:

Umyte grzyby zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Po czym ugotować, odcedzić i posiekać. Wywar zostawić (do gotowania gołąbków i przygotowania sosu).

Cebule pokroić w drobną kostkę i udusić na maśle.

Ryż ugotować na sypko.

Ryż, grzyby, cebule, posiekaną natkę połączyć i doprawić solą i pieprzem.

Z kapusty wyciąć głąb, gotować w wodzie, rozdzielać liście, wycinać zgrubiałe części liści, napełniać je przygotowanym farszem i zawijać gołąbki.

Na dno płaskiego garnka położyć liście kapusty, łyżeczkę masła i układać gołąbki. Zalać połową wywaru grzybowego i gotować pod przykryciem, powoli ok. 1 godziny.

Z masła i mąki, przeznaczonej na sos, zrobić zasmażkę (w wersji bez glutenu nie, postępujemy tak jak gotując kisiel). Rozprowadzić ją resztą wywaru z grzybów (zasada taka – jeśli zasmażka jest gorąca, wywar musi być zimny, wtedy nie zrobią się kluski). Zabielić śmietaną.

Sosem polać gołąbki. Można posypać natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation