Kuchnia

wypieki

KLOPSY Z DORSZA W ZALEWIE OCTOWEJ

Składniki na klopsy:
1,20 kg filetów z dorsza (lub innej ryby)
1 kajzerka
2-3 łyżki bułki tartej
2 cebule
1 jajko
majeranek
sól
pieprz cytrynowy
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia klopsów
mleko do namoczenia kajzerki
szczypta cukru
Kajzerkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy, posypujemy szczyptą cukru i smażymy na oleju na złoty kolor. Studzimy. Rybę mielimy przez maszynkę (jesli mamy mrożoną rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody) razem z odciśniętą z mleka kajzerką. Do masy dodajemy przesmażoną cebulę, żółtko oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. Formujemy nie duże klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rumiano.

Składniki na zalewę:
1 litr wody
3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
4 czubate łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka gorczycy
trochę pieprzu
1 cebula pokrojona w piórka
kilka liści laurowych
kilka kulek ziela angielskiego
Zagotowujemy wodę wraz z wszystkimi składnikami zalewy. Lekko studzimy.
W dużym słoju układamy klopsiki i zalewamy ciepłą zalewą.
Odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation