Kuchnia
gotowanie
Roladki schabowe nadziewane suszonymi pomidorami | Kwestia Smaku,SKŁADNIKI
5 SZTUK
360 g pokrojonego schabu, 5 plastrów o grubości około 1 cm
1/2 łyżeczki suszonego oregano
10 plasterków cienko pokrojonej polędwicy (wędliny)
5 kawałków suszonych pomidorów
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
2 i 1/2 szklanki rosołu lub bulionu*
1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie)
3 gałązki natki pietruszki
2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, po kilka ziarenek pieprzu czarnego i czerwonego
3 - 4 kawałki suszonych grzybów
1/2 większej cebuli, drobno posiekanej w rozdrabniaczu
2 ząbki czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Plasterki schabu rozbić tłuczkiem na cienkie filety, doprawić je solą, pieprzem i suszonym oregano. Każdy filet przykryć plasterkami polędwicy, na końcu położyć kawałek suszonego pomidora i zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
Roladki obsmażyć z każdej strony na złoty kolor na na oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.
W garnku zagotować rosół lub bulion lub wodę z dodatkami, włożyć obsmażone roladki i zagotować, dodać wino, natkę pietruszki, listki laurowe, ziela, pieprz ziarnisty oraz grzybki suszone.
Na patelnię po roladkach włożyć rozdrobnioną cebulę i przepołowione ząbki czosnku, smażyć do zrumienienia co chwilę mieszając, przełożyć do garnka z mięsem, opłukać patelnię częścią wywaru i przelać do mięsa. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 35 - 40 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy roladki przewrócić.
Na koniec wyjąć natkę, marchewki jeśli je dodawaliśmy oraz listki i ziele angielskie. Wymieszać mleko z mąką i kilkoma łyżkami wywaru, przelać do garnka z mięsem i zagotować.
PROPOZYCJA PODANIA
Purée ziemniaczane i surówka z rzodkiewki z koperkiem i kwaśną śmietaną, doprawiona solą, pieprzem i szczypiorkiem.
WSKAZÓWKI
* lub szybkiego bulionu: 3 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczek sosu worcestershire, 1 łyżeczki oliwy, sól i pieprz do smaku, 1/2 marchewki pokrojonej
MA==