Kuchnia

wypieki

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków


Składniki
4 porcje

1/2 cebuli
1 mały por
2 łyżki masła
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek korzenia selera
4 ogórki gruntowe
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego)
4 ziemniaki
łyżka posiekanego koperku
80 ml śmietanki 18% do zup i sosów z kartonika lub 60 ml śmietanki 30%


Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę masła i co chwilę mieszając zeszklić przez ok. 3 minuty.
Pora obrać, dokładnie umyć, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Dodać do garnka i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 - 3 minuty.
Marchewkę, pietruszkę i selera umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do garnka razem z drugą łyżką masła i mieszając smażyć przez około 2 minuty. W międzyczasie dodać listek laurowy, ziela angielskie, doprawić solą i pieprzem.
Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, zagotować, przykryć i gotować przez około 15 minut.
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy i gotować przez ok. 5 minut do miękkości warzyw. Na koniec dodać koperek. Odstawić z ognia i stopniowo dodać śmietankę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation