Kuchnia

Grill, piknik. lunchbox - dla dzieci i nie tylko...

SKŁADNIKI
2 PORCJE
1 łyżka oliwy extra vergine
120 g wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie cukinie (razem ok. 600 g)
60 ml (1/4 szklanki) śmietanki 30%
3 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Cukinię przepuścić przez tarkę spiralną (tzw. SPIRALIZER) lub obrać specjalną obieraczką do julienne. Otrzymane długie "spaghetti" skrócić, krojąc go w 2 - 3 miejscach.
Na większej patelni na oliwie zeszklić a następnie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony w kosteczkę boczek (ok. 7 minut co chwilę mieszając). Dodać przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek i chwilę podsmażyć.
Dodać cukinię oraz natkę pietruszki i smażyć przez ok. 3 minuty od czasu do czasu mieszając aż cukinia zmięknie. W międzyczasie doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą soli.
Wlać śmietankę, dodać starty parmezan i zagotować, wymieszać i w razie potrzeby chwilę pogotować aby sos zgęstniał.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation