Kuchnia

wypieki

Filet z kurczaka na młodej kapuście
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w sobie delikatność soczystego kurczaka z wyjątkowym smakiem i chrupkością świeżej młodej kapusty. Soczysty i aromatyczny filet z kurczaka, delikatnie przyprawiony i idealnie upieczony, stanowi doskonałą harmonię z lekko podsmażoną młodą kapustą, która zachowuje swoją świeżość i chrupkość. Wzbogacona o subtelną nutę ziół i przypraw, ta kompozycja smakowa przyciąga wzrok swoim wyjątkowym wyglądem i zachęca do degustacji. To danie nie tylko cieszy podniebienie, ale również dostarcza niezliczonych witamin i składników odżywczych, co czyni je niezwykle zdrowym i wykwintnym wyborem na obiad lub kolację. Przygotowane z dbałością o każdy szczegół, filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników dobrej kuchni.
5 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 podwójny filet kurczaka
• 1 główka kapusty młodej
• 4 całe jajka
• 100 g sera żółtego
• 100 ml śmietany 18% kwaśnej
• 2 pomidory
• 1 kulka sera mozzarelli
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kroimy w plastry o grubości około 2 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy kapustę solą.
2. W naczyniu ubijamy jajka za pomocą trzepaczki, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i starty żółty ser. Mieszamy dokładnie.
3. Mieszankę jajeczną łączymy z mięsem i nakładamy na wierzch każdego plastra kapusty.
4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
5. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch każdego fileta układamy plastry pomidora i mozzarelli.
6. Po upieczeniu, gotowe danie podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
7. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation