Kuchnia

kuchnia

Torcik gofrowy

SKŁADNIKI na gofry
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 – 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
1/3 szklanki (80 ml) oleju słonecznikowego
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Gofrownicę rozgrzać do wymaganej temperatury.

PRZYGOTOWANIE
W większym naczyniu zmiksować mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka (np. blenderem). Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.
Porcję ciasta przelać do rozgrzanej gofrownicy i piec przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru i chrupkości.

Gofry upiec i wystudzić na metalowej kratce.

Krem śmietankowy:
350 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
2 łyżki serka mascarpone, schłodzonego
1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu (zachowującego kształt).

Ponadto:
świeże owoce: truskawki, maliny, granaty, jagody/borówki amerykańskie
Gofry (u mnie 3 warstwy) układać na paterze przekładając kremem śmietankowym i owocami. Oprószyć cukrem pudrem, podawać.
Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation