Kuchnia
gotowanie
Przepis na bułeczki z pesto - Wypieki Beaty
Składniki
składniki na bułeczki z pesto
15 g drożdży świeżych
100 ml mleka (letniego)
1 łyżeczka cukru
250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
1 jajko (u mnie rozmiar L)
0,5 łyżeczki soli
50 ml oleju
ok 130 g pesto
ok 40 g parmezanu
ok 20 g masła (rozpuszczonego)
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
1-2 szczypty suszonej bazylii
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe na bułeczki
Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i letnie mleko – dokładnie wymieszaj. Rozczyn przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
15 g drożdży świeżych,1 łyżeczka cukru,100 ml mleka
jak zrobić zaczyn drożdżowy do ciasta
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, olej i jajko.
250 g mąki pszennej,1 jajko,0,5 łyżeczki soli,50 ml oleju
jak zrobić ciasto drożdżowe na bułeczki
Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie gęste ciasto.
dodawanie rozczynu drożdżowego do ciasta na ślimaczki
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto wyrośnie.
odstawianie ciasta drożdżowego do wyrośnięcia
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć na posypanym mąką blacie.
zagniatanie ciasta drożdżowego
Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
jak rozwałkować ciasto na ślimaczki
Posmaruj wierzch ciasta pesto.
ok 130 g pesto
smarowanie ciasta pesto
Posyp wierzch tartym serem.
ok 40 g parmezanu
posypywanie ciasta tartym parmezanem
Zwiń ciasto w rulon.
jak zwinąć ciasto drożdżowe w ślimaczki
Pokrój ciasto na 8 kawałków.
jak pokroić ciasto na bułeczki
Ułóż bułeczki w formie (ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam mąką).
układanie bułeczek w formie do pieczenia
Przykryj bułeczki folią spożywczą i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce.
bułeczki z pesto odstawione do napuszenia
Podrośnięte bułeczki z pesto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (w trybie termoobiegu) i piecz przez około 20-25 minut – aż będą ładnie rumiane.
Jeszcze gorące bułeczki posmaruj mieszaniną masła i przypraw.
ok 20 g masła,0,5 łyżeczki soli,0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,1-2 szczypty suszonej bazylii
MA==